owczarek niemiecki, owczarek, niemiecki, w potrzebie, owczarek w potrzebie, owczarkowate w potrzebie, owczarek niemiecki w potrzebie, adopcje owczarków, owczarków niemieckich, adopcje, do adopcji, adopcje owczarków niemieckich, owczarki niemeickie do adopcji, owczarki niemieckie, owzarek niemiecki, najlepsze owczarki niemieckie, onki, onek, onków, owczarków, adopcja,
Stary 09-01-2010, 00:55   #1
kamuszeek
Psiedskolak

Domyślnie Piesio podwórkowy w domu?

Witam, mam pewien problem i chciałabym zasięgnąć opinii i rady bardziej doświadczonych "psiarzy"

Mam 10 -miesięcznego DONka, pies jak byk, w sensie taki wielki, i futerko piękne i ciałka trochę... Ogólnie to jest pies podwórkowy, budę ma, (ale i tak śpi na schodach - ma tam taki materacyk) prawie cały czas biega wolno po posesji. Jednak ze zwględu na obecną temperature na dworze i śniegi jest mi go po prostu żal i chciałabym go czasem wpuścić na trochę do domu. Po pierwsze dlatego, że siłą rzeczy nie przebywam tyle czasu na dworze co w inne pory roku i nie moge poświęcić mu tyle czasu, a po drugie jak widze, że jest cały w sniegu i ma sopelki na futerku to chcę, żeby sie troche osuszył i ogrzał w domku. Niestety moja rodzina sie temu sprzeciwia :/
Mówią, że więcej krzywdy mu w ten sposób zrobię, że się zaziębi, że różnica temperatur i takie tam. Generalnie ich sprzeciwy są głównie dlatego, że uważają, że pies to pies i jego miejsce jest na zewnątrz. Ja traktuję psa w trochę inny sposób i w sumie bym zrobiła i tak po swojemu, jednak ich argumentacja trochę zbiła mnie z tropu.

I teraz nie wiem, czy rzeczywiście tak jest ze jak jest na zewnatrz powiedzmy -5 stopni to jak wpuszcze psa na godzinę czy dwie do domu to potem on wychodząc z powrotem na dwór może się przeziebić? czy też moa wystapić jakies inne konsekwencje takiego postępowania? Nie chcę mu zrobić krzywdy.
kamuszeek jest Offline   Reply With Quote
Stary 22-02-2010, 10:19   #2
Anashar
Wredny Admin

Anashar's Avatar

Wyślij wiadomośc poprzez AIM do Anashar
Domyślnie

Jeżeli pies jest młody to rzeczywiście łatwiej byłoby mu się przeziębić niż starszemu psu, który większość życia spędził na podwórku. Wpuszczanie na godzinę i wypuszczanie go nie miałoby sensu, bo pies przez ten czas zdążyłby się rozgrzać, a zaraz potem wylądowałby na dużym mrozie. Jeżeli rodzina się nei zgadza, może udałoby się ich namówić na zrobienie psu legowiska w garażu czy kotłowni? I wtedy wpuszczać go tam na całą noc, gdy na zewnątrz jest mróz. No i jeżeli buda jest dobrze ogrzewana, psu także powinno być tam trochę cieplej, choć wiadomo, że to nie to samo co zamknięte pomieszczenie.

Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania